Tänder och problem

D å ph i en hästs mun är mellan 8,5 och 9,4 så är det inte så vanligt med karies. Däremot så kan det bli sekundär karies med frakturer på tänder med avslagna, spruckna eller lösa tänder. Låt alltid en lös tand sitta kvar för det finns goda möjligheter att den växer sig fast igen, men var uppmärksam på infektioner.

Tandsten är ett underskattat problem som kan ge primär karies under tandstenen, där det uppstår en anaerob (syrefri) miljö. Om det är kraftig tandsten kan det leda till tandlossning vanligtvis på framtänderna. Tandsten är lätt att ta bort då konsistensen är sandliknade.

Det vanligaste stället för tandsten är betarna och i andra hand framtänderna. Detta pga. att den stora kanalen för saliv mynnar ut alldeles bredvid dem. Det går också att se en trend beträffade vart man bor man bor, d.v.s. att jordmånen och grundvattnet påverkar. Enligt Kineserna så har tandsten att göra med magen!

Hästen blir öm, den får problem att tugga, slutar äta, infektioner och kan börja tugga annorlunda som i sin tur kan leda till ont i käkleden och onormala slitmönster på tänderna.

Mjölktänder skall endast tas bort när tanden själv visar tydliga tecken på att lossna så att man inte får kvar några rotrester. Konsekvensen kan bli att de intilliggande tänderna göra tandfickan för trång och tanden kan få allvarliga problem att tränga upp. Den nya tanden kan då rotera ¼ varv för att få plats.Undantag är då en permanent tand inte träffar mjölktanden till 100 % underifrån utan den skjuter fram någon mm fel i sidled. Då får inte mjölktanden de rätta signalerna att lossna vilket kan leda till en rad olika konsekvenser beroende på vart de sitter i munnen.

En mjölktand som sitter kvar för länge kan skapa ett sådant tryck mot den permanenta tanden att det uppstår en rotböld i käken så att det bildas var på utsidan av käken eller i bihålan! Det skulle man kunna kalla för en falsk bihåleinflammation om det är i överkäken. För i den stora håligheten som finns i överkäken, där finns även rötter till alla molarerna. Om en tand blir infekterad av en eller annan nämnd anledning så kan det börja rinna snor (ibland med blod) vanligtvis i en näsborre. Hästen kan också vara svälld på kinden. Det luktar illa ur näsborren och en fistelgång kan bildas för att tömma ur infektionen.

Foderinpackning får hästar som inte har sina molarer i raka fina linjer. Har en häst en molar förskjuten mot tungan (lingualt) så finns det stor risk att det blir en foder inpackning mot kinden (buccalt).

Om hästen har svårt vågbett så finns det vanligtvis foderinpackning på den svaga eroderade tanden.

Vid mjölktandväxling så bildas det ofta foderinpackning mellan mjölktandskappan och den permanenta tanden, med illa luktande doft som följd. På framtänderna är det inte lika vanligt. Om foderinpackningen förblir oupptäckt så kommer det att bli en infektion och det kan leda till primär karies eller i värsta fall till tandlossning.

 





Kommentarer
Postat av: Elmer

Hejsan

Första gången för mig här inne. Alltid lika kul att läsa om hästar och hästgalna människor =).



En liten kommentar ang karies hos hästar. Jag är utbildad tandhygienist och pluggar ännu mer. Det är dock bara människor jag håller på med men ändock =).



Jag var ner med två hästar till tdl Torbjörn i Norrköping och jag är så klart lite nördig när det gäller tänder... Jag frågade honom om karies hos hästar och vad som är bra att ge en häst eller inte. Då berättade han för mig att han har sett en ökning av karies de senaste åren (10-15 år). Han trodde att det kunde vara pga av Krafft. Han hade ingen som helst forskning eller bevis för det utan det var bara hans känsla och egen erfarenhet av det. Han berättade om hästar som ätit Krafft till frukost och kommit till honom efter lunch men ändå fortfarande matrester kvar på tänderna. Krafft är ju kolhydrater och kolhydrater är mums för karies bakterierna...

Ett litet tips han gav mig är att låta blötlägga Krafft någon timme innan fodring (eller om man gör iordning all mat samtidigt så blötläggas allt vid det tillfället, så klart). Genom att blötlägga undviker man att Krafft fastnar på tänderna under lång tid.



Jag har gjort det för min häst nu i ca 1,5 år. Det ser inte så kul ut men hon äter det med god aptit ändå =). Det behövs inte så mycket vatten som till tex betfor utan det räcker med att det precis/knappt täcker pelletsen.



Ha en toppen dag.



Kramar från mig

2010-12-15 @ 13:10:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0